Naantalin kirkko

Naantalin Vanhankaupungin ytimessä sijaitseva keskiaikainen kivikirkko on Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka. Se on piirtynyt kaupungin silhuettiin jo vuosisatojen ajan. Kirkon historia alkoi 23.8.1443, jolloin silloisen Ruotsi-Suomen kuningas Kristoffer hyväksyi birgittalaisluostarin perustamisen silloisen Raision pitäjän maille. Tätä päivää pidetään myös Naantalin, Armonlaakson, perustamispäivänä, sillä luostarin yhteyteen tuli perustaa kaupunki luostarin asukkaiden ja pyhiinvaeltajien palvelemiseksi. Luostari vihittiin virallisesti käyttöön vuonna 1462. Luostarikirkon tornista kesäiltaisin klo 20 soitettavaa vespersoittoa on Naantali hiljentynyt kuuntelemaan jo vuosikymmenten ajan. Tämä luostariajan rukoushetkestä muistuttava soitto tapahtuu kolmeen ilmansuuntaan: ensin presidentille, sitten Vanhaankaupunkiin ja lopuksi merelle. Lue lisää Naantalin kirkosta.

Osoite: Nunnakatu 1, Naantali

 

Esteettömyys

 

Rymättylän kirkko

Rymättylän kirkko sijaitsee reilun 30 kilometrin päässä Turusta ja noin 15 kilometrin päässä Naantalin keskustasta. Pyhälle Jaakobille omistettu kivikirkko rakennettiin 1300- ja 1400-lukujen taitteessa ja holvaus tehtiin 1400-luvun lopussa. Jylhien kivimuurien sisään rakennettu holvisto on akustisesti erinomainen. Kalkitut seinät ovat runsaasti ja värikkäästi koristellut. Vanhin kirkon monista puuveistoksista on peräisin 1350-luvulta, alkuperäisin värein säilynyt Rymättylän hymyilevä Jaakko. Lue lisää Rymättylän kirkosta.

Osoite: Taipaleentie, Rymättylä

 

Esteettömyys

  • Kirkkoon on esteetön pääsy, mutta alttarille ei pääse pyörätuolin kanssa.
  • Inva-WC löytyy hautausmaalla sijaitsevasta huoltorakennuksesta.
  • Lisätietoja seurakuntamestarilta

 

Rymättylän kirkko.
Pyhän Martin kirkko, Raisio

Raision kirkko

Raision keskustan tuntumassa sijaitseva Pyhän Martin kirkko on nimetty vuonna 397 kuolleen ranskalaisen piispan Pyhän Martinuksen mukaan. Perimätieto liittää keskiaikaiseen harmaakivikirkkoon vuosiluvun 1305, joskin uudempi tutkimus on nuorentanut kirkkoa 1500-luvun alkuun. Tarinan mukaan kirkon ovat rakentaneet jättiläiset Killi ja Nalli. Tästä kerrotaan esimerkiksi Topeliuksen Maamme-kirjassa. Lue lisää Raision kirkosta.

Osoite: Kirkkotie 2, Raisio

 

Esteettömyys

Invapysäköinti pääkäytävän varrella. Kirkkoon sisälle on esteetön kulku. Alttarille eli kirkon etuosaan tullessa on kaksi porrasaskelmaa. Pyydettäessä on mahdollisuus saada käyttöön pyörätuoliliuskat. Kirkon sisätiloissa on käytössä induktiosilmukka. WC:t sijaitsevat erillisessä rakennuksessa kirkon läheisyydessä

 

Merimaskun kirkko

Merimasku kuului alun perin seurakunnallisesti Maskuun. Matkan pituuden ja hankalien kulkuyhteyksien vuoksi Merimasku liitettiin kuningas Juhana III:n antaman määräyksen nojalla Naantaliin vuonna 1577. Koska vesi- ja tieyhteydet Naantaliinkin olivat hankalat, saatiin Merimaskuun toivottu oma kirkko ja pappi vuonna 1648. Merimaskun ensimmäinen kirkko oli puusta rakennettu ja varsin vaatimaton. Ison Vihan päättymisen jälkeen alkaneen jälleenrakennuksen aikakauden myötä Merimaskuun rakennettiin entistä suurempi eli nykyinen kirkko, joka valmistui vuonna 1726. Seinät on vuonna 1850 maalattu juovituksin marmoripinnan kaltaiseksi. Lue lisää Merimaskun kirkosta.

Osoite: Paltteentie 10, Merimasku

 

Esteettömyys

  • Kirkkoon ja alttarille on esteetön kulku
  • Induktiosilmukka huonokuuloisille
  • Inva-WC sijaitsee hautausmaan huoltorakennuksessa, josta kirkkoon tultaessa on jyrkkä ylämäki
  • Lisätietoja seurakuntamestarilta

Kaivohuone

Naantalin Kaivohuoneella on pitkät ja kunniakkaat perinteet, joita vaalitaan rakkaudella. Kansainvälisen tason keittiö ja oma leipomo loihtivat vierailijoille suussasulavia ruokaelämyksiä. Naantalin Kaivohuone on rakennettu 1868. Se edustaa pitsihuviloiden tapaan rokokoota, joka on hakenut vaikutteita myös kustavilaisuudesta. Alkuperäiseen Kaivohuoneeseen kuuluivat nykyisin sisätiloiksi muutetut suuret terassit meren ja kirkon puolella. Kaivohuoneen nykyinen paperitapetti on valittu alkuperäisten tapettimallien mukaan. Talon ulkoväritys noudattaa Museoviraston suosituksia ja ajatuksia siitä, minkä värinen Kaivohuone on alun perin ollut. Lue lisää Naantalin Kaivohuoneesta.

Osoite: Nunnakatu 4, Naantali

 

Esteettömyys

Ravintolaan on esteetön kulku pääsisäänkäynnin luota ja ravintolasta löytyy inva-WC. Keikoilla pyörätuolipaikat sijaitsevat Kaivohuoneen permannolla, jonne on esteetön kulku pääsisäänkäynniltä.

 

Kristoffer-sali

Vuonna 1989 käyttöönotettu Kristoffer-sali sai peruskorjauksen yhteydessä täysin uuden ilmeen vuonna 2009. Uusittu 210-paikkainen sali soveltuu erinomaisesti teatteri- ja konserttitilaisuuksiin, seminaareihin ja luentoihin. Akustiikan suunnittelussa on huomioitu salin monimuotoinen käyttö. Salin akustiikka on nyt muunneltavissa teatterin, puhetilaisuuksien sekä akustisten että sähköisten konserttien tarpeisiin. Käytössä on myös viereinen Birgitta-sali, joka toimii Kristoffer-salin aulatilana, mutta myös soveltuu näyttelytilaksi. Lue lisää Kristoffer-salista.

Osoite: Opintie 2, Naantali

 

Esteettömyys

  • Esteetön sisäänpääsy ja kulku tilasta toiseen: Pääovella (yhteinen sisäänkäynti Kristoffer- ja Birgitta-saleihin) luiska pyörätuolille. Kristoffer-salin katsomoon vievien ovien kohdalla matala kynnys. Henkilökunta avustaa tarvittaessa.
  • Esteetön wc
  • Esteetön pysäköintimahdollisuus: Inva-taksilla mahdollisuus ajaa pääoven eteen.
  • Katsomossa pyörätuolipaikkoja

Naantalin kylpylä

Naantalin Kylpylä on maankuulu kylpylä- ja kongressihotelli meren rannalla, Naantalin idyllisen Vanhankaupungin kyljessä. Vanhan luostarikaupungin vuosisatainen kylpyläperinne tuodaan tyylikkäästi tähän päivään, ja siihen lisätään vielä ripaus ylellisyyttä, hippusen harmoniaa, rutkasti rentoa oloa ja kiireetöntä nautiskelua. Naantalin Kylpylä onkin yksi Suomen suosituimmista kylpyläkohteista. Vuonna 2019 Naantalin Kylpylä palkittiin kansainvälisessä World Travel Awards -gaalassa Suomen parhaana hotellina. Lue lisää Naantalin Kylpylästä.

Osoite: Matkailijantie 2, Naantali

 

Esteettömyys

Hotelliin on esteetön kulku ja yleiset inva-WC:t löytyvät hotellin 1. kerroksesta ja P-kerroksesta. Saatavilla on esteettömiä huoneita, joissa on otettu huomioon käytännöllisyys ja helppo liikkuminen.

 

Sibelius-museo

Sibelius-museon rakennus on yksi Suomen 1960-luvun modernismin omalaatuisimmista luomuksista. Sen yksinkertainen ja karu, mutta samalla jännittävä ja ainutlaatuinen muotokieli houkuttelee arkkitehtuurista kiinnostuneita vierailijoita eri puolilta maailmaa. Museorakennus vihittiin käyttöön vuonna 1968, ja sen on suunnitellut arkkitehti Woldemar Baeckman. Museo rakentuu konserttitilana käytetyn Sibelius-salin ympärille. Konserttisalin vieressä sijaitsee neliönmuotoinen atriumpiha, jota reunustavat muut museotilat. Museon alkuperäinen sisustus oli Carin Bryggmanin käsialaa, esimerkiksi valaisimet ja konserttisalin tuolit ovat Bryggmanin suunnittelemat. Sisustusta on myöhemmin täydennetty. Lue lisää Sibelius-museosta. 

Osoite: Piispankatu 17, Turku

 

Esteettömyys

  • Esteetön sisäänpääsy osaan tiloista: sisääntulokerroksen tilat
  • Esteetön wc
  • Invapysäköinti
  • Istumapaikkoja näyttelytiloissa

Tilaa Uutiskirje

Sähköposti

KUMPPANIT

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää lämpimästi kumppaneitaan ja tukijoitaan yhteistyöstä.
Kuva: Osuuspankki Turun seutu

Tukijat

Seuraa naantalin musiikkijuhlia vuoden ympäri